Landskaps fotografering – Tips och inspiration för unika landskapsbilder

Vad är landskapsfotografering?

Landskapsfotografi omfattar stadslandskap, panoramafotografier, vyer och natur. Denna sorts fotografering handlar om ljus, hur du hittar djupet i en bild och hur du ska lyckas fånga en bild som åskådarna faller för.

Landskapsfotografering i Norden

Det är mycket vi ska vara nöjda med i Norden, men våra vidsträckta landskap och den skiftande naturen är något utöver det vanliga. Höga berg, djupa dalar, hisnande vattenfall, sagolika skogar och den populära skärgården kommer länge kunna förevigas på vackra foton.

Fånga en landskapsbild som inte redan tagits

Landskapsfotografering är en av de vanligaste genrerna och det är inte mycket som krävs för att du ska ta en vacker och bra landskapsbild. Det som är svårt inom området är att fånga en faktisk bild som inte redan tagits. Du ska alltså få fram det lilla extra som fångar åskådarna till just din bild.

6 tips för bättre landskapsbilder

När du ska fota landskapsbilder betyder verktyg givetvis en stor del, men det är också viktigt att tänka på estetiken och hur du på bästa sätt fångar en intressant bild. Nedan kommer 6 tips för att du ska kunna fota vackra landskapsbilder.

01

Tänka på ljuset

Fotografer talar ofta om de ”gyllene timmarna” vilka är soluppgången och solnedgången. Fotar du under dessa timmarna får du fram ett förföriskt och snyggt ljus till din bild. Fotar du mitt på dagen ökar risken för att inte få en snygg effekt och bilderna blir ofta kalla i tonerna och mer intetsägande.

02

Skippa onödiga kamerakostnader

Skippa onödiga kostnader för en dyrare kamera och fler objektiv. Läs istället manualen för din kamera och lär dig alla inställningar. Det finns garanterat inställningar du inte visste fanns, men som också förbättrar dina landskapsfoton. Vad bör du tänka på när det talas om kamerautrustning? Svaret hittar du här!

03

Tänk annorlunda vid din landskapsfotografering

Ett råd är att inspireras av andra fotografer. Hur de fotar, hur de tänker och vilken utrustning de bär. Viktigt dock att inte kopiera andra. Var kreativ och annorlunda. Skapa dina egna bilder och fånga åskådarnas uppmärksamhet genom att sticka ut.

04

Ha alltid kameran uppe

Lägg inte ner kameran efter att du tagit en bild, utan låt den hänga på axeln redo för att snabbt fånga nästa händelse. Det är alltid bättre att hela tiden vara redo än att spilla tid på att packa ner/upp kameran inför varje fotosession.

05

Skaffa dig en mentor inom fotograferingen

Det är lätt att träna på landskapsfotografering. Men du bör dock skaffa dig en mentor som kan gå igenom ditt arkiv och ge dig konkreta förslag för förbättring. Annars är onlinekurser ett bra alternativ. Moderskeppet.se har bra onlinekurser för dig som vill bättre inom landskapsfotografering.

06

Byt perspektiv när du fotar

Försök under tiden du fotar att hitta nya sätt och perspektiv. Det är väldigt lätt att du alltid använder dig av samma tänk. Försök testa dig runt med olika vinklar, panorama eller andra perspektiv som får dig ur din komfortzon.

6 tekniska termer att ha koll på vid landskapsfotografering

När du fotar landskapsbilder kommer det upp flera tekniska termer som i början kan vara lite kluriga att förstå. Nedan finns de olika begreppen som ger dig en djupare kunskap inom landskapsfotografering.

01

Dynamiskt omfång

Skillnaden mellan det ljusaste och mörkaste i bilden

Läs mer om dynamiskt omfång!

02

Focus stacking

Djup och detaljer i närbilder

Läs mer om focus stacking!

03

Tonemapping

Presentera en bild med stort dynamiskt omfång till ett litet medium

Läs mer om tonemapping!

04

HDR och gaffling / bracketing

Hjälper dig att ta flera bilder med olika exponeringar

Läs mer om HDR och gaffling / bracketing!

05

Skärpedjup

Området i bilden som är skarp

Läs mer om skärpedjup!

06

Diffraktion

Fiende till skärpedjupet

Läs mer om diffraktion!